HOAX op facebook

Sommige mensen vinden het erg vervelend als privé-informatie zomaar gedeeld wordt. Ook zijn ze bang dan anderen hun foto’s of teksten kopiëren. Toch plaatsen ze dat soort informatie openbaar op Facebook en hopen dan door een vage verklaring beschermd te worden. Dat is een illusie. Deze verklaring is waardeloos en geheel overbodig.
Facebook
Per 1 januari 2015 veranderen diverse voorwaarden en regels van Facebook. Dat is voor hoaxverspreiders weer aanleiding een ouwetje uit de kast te halen: de verklaring over privacy en auteursrecht op Facebook. Deze komt elke keer tevoorschijn als Facebook de regels wijzigt. Dat deze verklaring helemaal geen betrekking heeft op de wijzigingen van de regels doet vermoeden dat veel mensen deze verklaring plaatsen zonder ooit de regels gelezen te hebben.

Voor de duidelijkheid: je bent eigenaar van al je privé-informatie en hebt automatisch auteursrecht over alle teksten en plaatjes die zelf hebt gemaakt. Dat is een wettelijk recht. Maar als je besluit privé-zaken openbaar te delen, dan is dat eigen verantwoordelijkheid. Zelfs iemand die geen Facebook-account heeft kan het dan zien. Door lid te zijn van Facebook draag je geen auteursrecht over maar je geeft wel Facebook een bepaalde licentie. Dat is vrij logisch. Als je een foto deelt met vrienden moet Facebook wel toestemming hebben die foto daadwerkelijk te laten zien.

De verwijzing naar de allerlei wetsartikelen en verdragen is om meerdere redenen zinloos. Ze gaan hier niet over of gelden niet in Nederland en België en ze hebben geen invloed op de voorwaarden van Facebook. Als je akkoord gaat met de voorwaarden van Facebook kun je zo veel verklaringen afleggen als je wilt maar dat verandert niets.

11697_1542487479324815_7069335361009381149_nZijn die nieuwe regels eigenlijk slechter voor de privacy van de leden van Facebook? Dat is een persoonlijk kwestie. Je krijgt beter beheer over wat anderen zien. In die zin is privacy beter beschermd. Facebook zelf gaat echter meer gebruik maken van bepaalde gegevens om jou gerichten informatie te tonen. Als je straks aan Facebook aangeeft waar je bent, wat veel mensen doen, zul je meer informatie krijgen over dingen in de buurt. Deze zaken hebben trouwens weer niks te maken met bijgaande hoax. Die gaat over intellectueel eigendom en daar verandert juist helemaal niets aan.

Advies: Deel de privacyverklaring over intellectueel eigendom op Facebook niet. De verklaring is onjuist en niet rechtsgeldig.Het is een vorm van misleiding. Auteursrecht berust automatisch bij degene die teksten of foto’s heeft gemaakt en dat is ook automatisch wettelijk beschermd.

Een tip: Een kenmerk van een sociaal medium als Facebook is juist dat mensen van alles met elkaar delen. Als je niet wilt dat anderen privé-informatie zien, delen of kopiëren, plaats dan geen privé-informatie op Facebook.

zie ook:

https://www.facebook.com/about/terms-updates
https://www.facebook.com/legal/terms
http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/22091/

1 gedachte over “HOAX op facebook”

  1. Interessant stuk. ik ben zelf een heel fervent Facebooker en ook vrij actief op linkedin en er eigenlijk geen probleem mee als mensen zien wie ik ben en wat ik zoal doe. Ik zie vooral de voordelen van internet en de social media. Maar dat er flinke haken en ogen aan zitten hier en daar heb ik ook aan de lijve ondervonden. Ik wilde mijn recht gaan halen en was blij dat dan eindelijk de hoorzitting zou plaats vinden. Ik schreef op Facebook dat de hoorzitting mijn feestje zou worden en iedereen die het wilde bijwonen welkom was want dergelijke zittingen zijn openbaar en ik wist zeker dat het recht zou gaan zegevieren. De slimme advocaat van de tegenpartij bracht mijn bericht in en argumenteerde dat ik een soort van "project x" wilde organiseren zoals in Haren destijds. De rechtbank had inmiddels al een andere grotere zaal geregeld en mogelijk ook extra politie achter de hand gehouden. Het vermeende "project x" bestond uit 4 personen Ik mijn partner mijn advocaat en een stagiaire. De advocaat van de tegenpartij ontpopte zich als een grote party pooper. Nu zie ik veel vooruit maar dat had ik niet verwacht. Gelukkig werd het alsnog mijn "feestje". Het bericht van "mijn" feestje had ik slechts enkele uren voor de hoorzitting uit laten gaan. Dergelijke acties hebben me wel tot nadenken aangezet. Ik weiger echter wel mij te laten chanteren door zulke soort acties. Het is helemaal goed gekomen uiteindelijk.

Reacties zijn gesloten.