Het belang van een goede profielfoto

You never get a second chance for a first impression is een bekende uitdrukking, bijna uitgekauwd zelfs. Maar dat het de waarheid als een koe is, staat als een paal boven water. Nadenken over hoe je jezelf profileert op social media, is net zo belangrijk als voor bijvoorbeeld je website, huisstijl, bedrijfsstrategie, etc. Een goede foto is daar een onderdeel van. Mensen zien graag met wie ze contact leggen, met wie ze zakendoen. Een goede foto laat zien wie je bent, maar ook wat je bedrijf te bieden heeft, wat de identiteit is.

Ik was dan ook zeer verbaasd dat, toen ik onlangs een poll in mijn linkedin groep Freelance Opdrachten op LinkedIn hield, ruim 70% van de deelnemers aangaf helemaal geen belang te hechten aan een profielfoto, laat staan een goede, op andersmans profiel. Dat staat haaks op wat hierboven staat en ik vond die uitslag behoorlijk verrassend. Want tal van onderzoeken heeft uitgewezen dat een mens in zijn onderbewustzijn in een fractie van een seconde een oordeel maakt en daarmee dus ook een besluit neemt. We registreren razendsnel wat we zien en vellen daarmee onbewust ook direct een oordeel.

Dus waarom dan die verrassende uitslag? Te zien aan de commentaren denken veel mensen dat met de vraag wordt bedoeld of iemands uiterlijk je aanstaat. En dat kan de reden wel eens zijn, we geven niet graag toe dat we iemand op zijn of haar uiterlijk beoordelen. Toch doen we dat wel degelijk. Hierbij gaat het niet om of iemand mooi of lelijk is (alhoewel onderzoek heeft aangetoond dat knappe mensen eerder een opdracht binnenhalen of een baan krijgen), maar of de uitstraling van die persoon je aantrekt. Dus kom ik weer terug op mijn eerste punt: een goede profielfoto is wel degelijk van belang. En daarbij gaat het dus niet om hoe mooi je bent, maar hoe professioneel jij jezelf profileert. Of we willen of niet, dat uitgekauwde gezegde voldoet nog steeds, dus kun je beter zorgen voor die goede first impression.

Wat zijn jouw ervaringen? Heb je weleens geëxperimenteerd met jouw profielfoto en zijn er verschillen tussen (de formaliteit van) jouw foto op bijvoorbeeld LinkedIn, Twitter en Facebook? Laat het hieronder weten via een reactie, ik ben benieuwd!

 

3 gedachten over “Het belang van een goede profielfoto”

  1. Hoi Mascha,

    Leuk artikel! Ik ben het helemaal met je eens dat een goede profielfoto erg belangrijk is. Zoals je hierboven al schrijft, is het een eerste indruk die mensen van je krijgen. Ik denk dat een onduidelijke foto of helemaal geen foto een bepaalde afstand schept waardoor mensen toch minder snel geneigd zijn contact met je op te nemen. Een foto waar je gezicht duidelijk op te zien is, maakt je naar mijn idee toegankelijker en wekt vertrouwen. Mensen doen uiteindelijk zaken met mensen en ik denk dat het daarom belangrijk is om op social media, maar ook op je website, te laten zien wie je bent en wie de persoon achter het bedrijf is.

    Hartelijke groeten,
    Tamara

  2. Pingback: 7 tips om meer uit je Linkedin profiel te halen. |MASJO Social Media Services

Reacties zijn gesloten.