Een WordPress Website zelf hosten of gratis via WordPress.com

WordPress.org of WordPress.com

masjo-wordpress

WordPress kun je op twee manieren gebruiken, namelijk de versie die je zelf kunt installeren op een eigen domein en hosting en de gratis dienst van WordPress.com

Voordat je verder leest even dit om zaken duidelijker te maken:
- Een eigen domein is een eigen domeinnaam waaronder je site bereikbaar is zoals www.nu.nl of www.nos.nl
- Hosting is de ruimte en technische infrastructuur die je site mogelijk en bereikbaar maken die je huurt bij een hostingprovider.

Hieronder een kort vergelijk tussen WordPress.org en WordPress.com op de belangrijkste punten.

Zelf gehoste WordPress.org versie Gratis op WordPress.com
Via WordPress.org en een eigen gehoste versie heb je in de basis hetzelfde platform als bij WordPress.com WordPress.com levert een gratis blog / site service maar wel met beperkingen.
Volledig support voor Themes Gelimiteerde Keuze WordPres Themes
 Op een eigen gehoste versie kun je iedere theme (layout) gebruiken voor WordPress die je zelf wilt.  WordPress.com levert een groot aantal themes waaruit je kunt kiezen, maar je kunt geen andere theme installeren en de mogelijkheden tot wijziging zijn beperkt.
Alle Plugins Geen Plugins toegestaan
 Op je eigen gehoste versie kun je iedere gewenste plugin installeren die je wilt of nodig hebt.  Op WordPress,com kun je zelf geen plugins installeren, je kunt alleen de door de service geleverde functies gebruiken
Maandelijkse kosten Gratis service
 Afhankelijk van je hosting bedrijf zul je meer of minder maandelijkse kosten hebben voor je domeinnaam en hosting service  WordPress.com levert in de basis een gratis service om mee te bloggen. Alleen extra’s moeten soms betaald worden.
Mogelijkheid om advertenties te plaatsen Geen advertenties toegestaan
 Op een eigen gehoste versie kun je zelf besluiten of je wel of geen advertenties wilt plaatsen, wil je dit, dan mag dat ook.  Op de gratis service van WordPress.com is het niet toegestaan om advertenties te plaatsen.
Site Onderhoud Geen onderhoud
 Met een eigen gehoste versie moet je de updates van de nieuwe versies en de plugin updates zelf regelen.  Op WordPress.com worden de updates door WordPress.com zelf bijgehouden en je hoeft je dus geen zorgen te maken over onderhoud.
Volledige controle Geen controle
 Op je eigen gehoste versie ben je zelf volledig de baas en hoef je geen rekening te houden met bepaalde site voorwaarden.  Bij gebruik van WordPress.com bij jij niet de baas maar Automatic (eigenaar van wordpress.com) en zul je je moeten houden aan hun voorwaarden (TOS)
Eigen Merk Geen eigen merk
Op een eigen gehoste versie kun je een eigen merk bouwen met eigen layout en functies. Als je voor een bedrijf een site wilt bouwen, dan is WordPress.com geen optie, je moet dan echt kiezen voor een eigen domein en hosting.

Waarom en wanneer op de gratis versie van WordPress.com?

Als je net begint met bloggen en je niet weet of het wel iets voor je is, dan kun je een blog starten en ervaring op doen met WordPress op de gratis dienst van WordPress.com.

Belangrijk is dan dat je zelf via http://nl.wordpress.com in het Nederlands kun beginnen en dat je geen technische kennis hoeft te hebben om een eigen installatie te doen, je kunt direct beginnen.

Meestal is je eerst blog te vinden onder je gekozen gebruikersnaam gevolgd door .wordpress.com.

WordPress.com Handleiding

Waarom en wanneer een eigen gehoste versie van WordPress.org

Met WordPress.org bedoel ik de versie die je zelf kunt downloaden vanaf http://nl.wordpress.org  die versie moet je dan zelf installeren op je eigen domein met hosting. Dat klinkt ingewikkeld, maar wij kunnen je daarbij helpen.

Een eigen gehoste versie van WordPress geeft je alle vrijheid om je site zo te bouwen en te optimaliseren zoals jij wil. Een compleet eigen layout, functies die bij jouw site passen, een eigen domeinnaam, kortom volledige controle.

Wanneer kies je dan voor zo’n vrije eigen gehoste versie? Meestal begin je daarmee als je duidelijk voor ogen hebt dat je een bedrijfswebsite wilt starten of geld wilt gaan verdienen met bloggen.

Maar een andere reden die ook veel voorkomt is wanneer je je WordPress.com blog ontgroeit bent, wanneer je de knellende banden van WordPress.com gaat voelen en je meer wilt met je Blog of Website… dan is het tijd om over te stappen…

Maar bedenk wel dat je dan ook de gevolgen moet dragen en het onderhoud en de kosten voor je domein en hosting voor jouw rekening gaan komen.

Laat die kosten geen belemmering zijn, want met de juiste hostingprovider hoeft dat zeker niet boven zo’n 30 tot 50 Euro per jaar uit te komen. Met sommige extra’s die je bij WordPress.com aan kunt schaffen zoals de mogelijkheid om je stylesheet te mogen bewerken en de verwijzing van een eigen domeinnaam en de mogelijkheid om video’s te plaatsen kom je ook al gauw aan zo’n bedrag.

Conclusie WordPress.org versus WordPress.com

Bepaal eerst voor jezelf wat je wilt:

- Wil je bloggen en je vrienden en kennissen en andere geïnteresseerde laten delen in jouw kennis, ervaringen en gedachten dan kan de gratis dienst van WordPress.com precies datgene zijn wat je nodig hebt.

- Wil je meer met je blog / website en uitgroeien tot een merk, een autoriteit of wil je een shop opzetten of geld verdienen met bloggen, of volledige vrijheid om te doen en laten met je site, dan kies je voor de eigen gehoste versie en ga je op weg naar je eigen WordPress.org installatie.

Heb je nog meer verschillen, laat het me dan weten.

Wil jij een WordPress website zelf hosten. Dan kunnen we je hierbij helpen. MASJO biedt diverse hosting pakketten aan.