De versie van WordPress 3.0 heeft een mooi extraatje dat eerder alleen met de speciale versie van WordPress MU kon: meerdere sites of site met sub-domeinen vanuit één installatie beheren. Hier een kort stappenplan voor de implementatie hiervan.
Allereerst zal je moeten besluiten of één installatie de juiste oplossing is voor je sites. Dat hangt echt af van de eindsituatie die je wilt bereiken. Soms kan het namelijk beter zijn om alles gescheiden te houden met eigen accounts. Een ander ding dat je moet weten is dat iedere nieuwe site een eigen database nodig heeft. Dat is bij sommige hosting providers wat lastig om voor elkaar te krijgen. Naar mijn weten is het bij de meeste providers echter geen probleem.
Sub-Domein of Sub-Directory
Ook dit zal je tevoren moeten besluiten. Hoe wil je je multi-site domein laten functioneren. Als je dat toepast op bijvoorbeeld someservices.nl dan kan je kiezen voor sub1.someservices.nl of someservices.nl/sub1. Ook hier is het goed om te checken bij je hosting provider. Ben je zelf in de gelegenheid om sub-domeinen te creëren. Als je bijvoorbeeld someservices.nl/username wilt gebruiken dan zal dat in je zgn. permalink structuur moeten passen en moet je de zgn. subrewright op je server werken. Hiervoor moet je je .htaccess bestand in de root van je domein kunnen aanpassen.
Als je dit niet eerder hebt gedaan, ga aan de slag op een test-domein voordat je brokken maakt met een live website. De sub-domein oplossing is een goede om eens een proef-setup mee te doen.
Voor de installatie
Voordat je begint moet je een database voor je WordPress 3.x hebben, alle bestanden geupload in de root directory (dat is bijvoorbeeld http, public_html of site). Niet in een sub-directory!
Installeer je WordPress allereerst als een normale (dus enkele) site.
Multi-site functionaliteit
Om de multi-site optie in te schakelen moet je een code toevoegen aan het wp-config.php. Voeg de volgende code toe ergens aan het begin van je andere WordPress definities:
define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);
Je moet hierna uitloggen en weer inloggen om een nieuwe menu-optie zichtbaar te maken onder “Tools”, namelijk “Network”. Hier kan je de optie selecteren voor sub-domein of sub-directory. Nadat je deze hebt geselecteerd moet je wederom uitloggen en inloggen als administrator / beheerder.
Nu kan je de opties voor je server en netwerk invoeren en als je accounts voor andere admins moet regelen, zorg dat je super-admin email een adres is dat je zeer regelmatig checkt. Anders kan het zijn dat je op moment suprême niet reageert.
Nu kan je “installeren” selecteren en WordPress wordt geconfigureerd als multi-site oplossing.
Als je hebt gekozen om sub-domeinen te gebruiken en je hebt je WildCard Domain DNS settings niet op orde, dan krijg je hier een fout melding.
In je wp-content directory moet je een map toevoegen met de naam blog.dir om alle content van de verschillende WordPress installaties te kunnen opslaan.
Update je .htaccess en wp-config.php bestanden met de code die wordt aangeleverd in je netwerk setup. Dat kun je vinden onder menu “Tools” / “Network Pase” zolang je je installatie nog niet hebt aangepast.
Het is belangrijk om de inhoud van je hele .htaccess bestand te vervangen door de informatie die je kunt vinden in je Network Page Settings. Dit moet je dus niet toevoegen of vervangen. Als je andere .htaccess toevoegingen had, bewaar deze tijdelijk op een andere plek. Nadat je hebt gecontroleerd dat je site goed functioneert is het pas de tijd om deze code weer toe te voegen.
Sites en gebruikers toevoegen
Nu kan je inloggen als beheerder / admin en nieuwe sites toevoegen. Iedere site heeft een gebruiker en een emailadres nodig dit wordt gekoppeld aan de site.
WordPress zal de plug-ins en je sjabloon van je hoofd-domein hergebruiken voor al je sub-sites. In de database wordt aangegeven of een sub-domein zelf de plug-ins en sjablonen mag controleren. De zgn. SuperAdmin kan dit instellen.
Even zover… Ik ga er zelf ook lekker mee aan de slag.